Iedereen kent het wel. Je hebt een trui of vest wat je het liefst elke dag draagt. Omdat hij zo lekker zit, omdat hij elke outfit afmaakt, of omdat hij zo heerlijk warm is. Je wilt het liefst dat hij je hele leven mee gaat. Maar hoe onderhoud ik mijn trui het beste?

Het onderhoud van een gebreid item is niet altijd even makkelijk en behoeft het soms wat extra aandacht en liefde. Maar het hoeft zeker niet moeilijk te zijn! Omdat wij tijdloze producten maken, hopen we natuurlijk dat je er zo lang mogelijk plezier van hebt. Daarom geven we je graag een aantal praktisch tips.

Je kan je items regelmatig wassen, maar doe het zeker niet te vaak. Vaak is even luchten al voldoende. Wanneer je je trui in een net gebruikte badkamer hangt, herstelt jouw trui of vest zich snel. Dankzij de stoom veren de wollen vezels terug in vorm en frist jouw item lekker op. De geur van de douchegel is een bonuspunt.

Ook kan je je trui of vest in een plastic zak in de vriezer leggen. De bacteriën die een onprettige lucht veroorzaken vriezen dood. Dit werkt ook goed voor spijkerbroeken.

Als je je items toch wilt wassen, doe dit dan met liefde. Ons advies is om je product met de hand te wassen, maar er ligt wel een gevaar op de loer en dat is de temperatuur van het water. Let er goed op dat het water niet te warm is. En wanneer je het wol wasmiddel toevoegt, gebruik dan niet te veel. De wasmiddelen fabrikanten zullen er blij mee zijn, maar je kledingstuk niet. Een klein beetje is voldoende.

Laat je trui of vest vervolgens liggend drogen op bijvoorbeeld een wasrek met een handdoek eronder. Af en toe draaien is het advies. Wanneer je trui of vest bijna droog is kan het geen kwaad het een beetje in model te trekken. Uiteraard ook weer met liefde. 

Naast wassen in pilling een lastig en veel voorkomend probleem waar je mee te maken krijgt in gebreide items. Pilling in gebreide items ontstaat door wrijving tijdens het dragen en wassen. Vezels van het materiaal hopen zich als het ware op doordat ze om elkaar heen draaien. Helaas kan je pilling niet voorkomen. Het zegt ook niets over de kwaliteit van je item. Ook items van hoogwaardige kwaliteiten gaan pillen. Dit gebeurt voornamelijk op plekken met veel wrijving, zoals onder de oksels en bij de mouwen.

Heel fijn dat het probleem erkent wordt, maar wat doe je er tegen hoor ik je vragen. Als je je trui of vest wilt wassen, stop hem dan in een waszak. En voorkom dat je het wast met scherpe items met bv. ritsen. Doe je items nooit (!) in de droger. 

Er zijn speciale ontpillers waarmee je de pluisjes als het ware weg kan scheren. Hierna ziet je trui of vest er een stuk beter uit. Doe het wel met beleid. Voor het ontpillen van wollige items wordt aangeraden de speciale ring erop te zetten, deze zorgt voor meer afstand tussen de scheerkop en het artikel. Zo worden er niet onnodig veel vezels opgegeten. Ontpillers heb je al vanaf ongeveer €10,-.

We hebben een klein filmpje gemaakt van hoe een ontpiller werkt. We hopen dat je er iets aan hebt en dat je hierdoor verliefd blijft op je gebreide trui of vest. 

 

1 reactie

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment