Studio Steelblue | blog

6x BELANGRIJKE CERTIFICATEN IN DE MODE

Om transparantie en duurzaamheid in modeland voor elkaar te krijgen is er een behoorlijk lange lijst aan certificaten in de mode waaraan je kan zien dat een bedrijf duurzaam te werk gaat. Dit kunnen certificaten zijn op verschillende gebieden zoals duurzame kwaliteiten en mensen- en dierenwelzijn. Echter zijn er inmiddels zoooooo veel certificaten, dat je je kan afvragen hoe overzichtelijk het nog is. Maar goed, daar kunnen wij niet direct iets aan doen.

Wij informeren je graag over 6 certificaten in de de mode die veel voorkomen. Dit zijn tevens certificaten die (deels) op onze collecties van toepassing zijn. Een kleine waarschuwing vooraf. De stof kan ietsiepietsie droog zijn, maar zeker interessant šŸ˜‰

GOTS CERTIFICAAT

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Dit is de strengste certificering voor textiel van biologische vezels. Dit certificaat houdt rekening met de volledige productieketen: van de oogst tot de vervaardiging van de vezels, van het maken van de kledingstukken tot het eindproduct vĆ³Ć³r bedrukking. Zelfs met het exporteren van onze kleding wordt hierin rekening gehouden! Dit label bevestigt dat een grondstof verbouwd wordt zonder ggoā€™s (genetisch gemodificeerde organismes) of chemicaliĆ«n en dat tijdens het bewerken en verven geen verboden giftige stoffen worden gebruikt.

Daarnaast garandeert het GOTS-label door de hele productieketen de naleving van de sociale normen opgelegd door de Internationale Arbeidsorganisatie. Het GOTS certificaat wordt alleen afgegeven op katoen, wol, zijde, vlas (linnen) en hennep. Of een bedrijf of organisatie aan het keurmerk voldoet, wordt gecontroleerd door een onafhankelijke organisatie. Een item moet voor minimaal 70% aan de eisen voldoen om dit het certificaat GOTS ā€˜made with organicā€™ te kunnen krijgen. Er is nog een strengere versie, GOTS ā€˜organicā€™. Hiervoor moet 95% van de kwaliteit uit gecertificeerde vezels bestaan. Onze sweater en t-shirt bevatten ook een mooi GOTS certificaat.

Kan je het nog volgenā€¦?

FAIR WEAR FOUNDATION

De Fair Wear Foundation is gevestigd in ons eigen land, Nederland. De Fair Wear FoundationĀ  stelt goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie als doel. Dit geldt voor de landen waar kleding geproduceerd wordt voor de Europese markt. De bedrijven die bij Fair Wear Foundation aangesloten zijn moeten zich houden aan een zogeheten gedragscode die gebaseerd is op de normen van deĀ International Labour Organisation.

 • Geen gedwongen arbeid
 • Geen discriminatie bij het werk verlenen
 • Geen kinderarbeid
 • Werknemers hebben het recht om vakbonden te vormen
 • Een menselijk minimum inkomen
 • Geen onredelijke werkuren
 • Veilige en gezonde werkomstandigheden
 • Wettelijke vastgelegde arbeidsovereenkomsten

De bedrijven die bij de Fair Wear Foundation zijn aangesloten moeten aan deze eisen voldoen en worden daar ook op gecontroleerd. De Fair Wear Foundation werkt samen met andere erkende organisaties zoals vakbonden (FNV), brancheorganisaties en de Schone Kleren campagne.

De Fair Wear Foundation geeft hier een helder uitleg over in dit filmpje. De producent waar onze sweaters en t-shirts vandaan komen heeft dit prachtige waardevolle certificaat in handen.

PETA CERTIFICERING

PETA is de grootste dierenrechten organisatie ter wereld. PETA focust op de vier gebieden waar dieren het meest lijden: de bio-industrie, de kledingindustrie, laboratoria en in de entertainmentindustrie. Dus zeker belangrijk voor de branche waar wij ons in bevinden. Een PETA certificering houdt in dat er geen dierproeven zijn uitgevoerd voor het ontwikkelen of testen van ingrediƫnten of eindproducten. Wanneer je het PETA certificaat in kleding ziet, betekent dit dat er geen schade is aangedaan bij dieren en dat een artikel 100% veganistisch is. Deze bevatten geen leer, wol, zijde of bont. Onze t-shirts en sweaters zijn bijvoorbeeld 100% vegan. Kortom een zeer belangrijk certificaat wanneer je bijvoorbeeld een vegan lifestyle hebt.

GRS

GRS staat voor Global Recycled Standard. GRS bevestigt dat het gebruikte materiaal gerecycled is. De GRS heeft ook betrekking op de naleving van de sociale en ecologische normen, zoals afvalwaterbehandeling, de afwezigheid van giftige additieven en het naleven van de arbeidsvoorwaarden in onze partnerfabrieken.

We zijn er bijnaā€¦ šŸ˜‰

TENCEL EN MODAL

TencelĀ® en ModalĀ® zijn biologisch afbreekbaar en worden gemaakt van pulp van beuk of eucalyptus. De eucalyptus is een boom die zeer snel groeit en weinig water nodig heeft. Het productieproces van Tencel heeft de ā€œEuropean Award for the Environmentā€ ontvangen van de EU vanwege de lage uitstoot. Momenteel maken wij nog geen gebruik van deze kwaliteit, maar dat sluiten wij voor de toekomst niet uit. Het is een namelijk een super fijne kwaliteit!

OEKO TEX

De OEKO-TEX Standard 100 is een norm die garandeert dat producten geen schadelijke chemische stoffen bevatten. Een onafhankelijk controle- en certificeringssysteem garandeert dat alle textielgrondstoffen, halffabricaten en eindproducten voldoen aan de volgende criteria:

 • het voorzorgsbeginsel dat bepaalde stoffen verbiedt die schadelijk kunnen zijn, ook al zijn ze (nog) niet wettelijk verboden
 • de afwezigheid van chemicaliĆ«n die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu
 • de beperking van het loodgehalte in verven

Dat zijn heel wat feiten op een rijā€¦.

Ik hoop dat je een goed beeld hebt gekregen van een aantal veel voorkomende certificaten en dat je door de bomen het bos nog ziet! Heb je nog vragen mail mijn gerust op bianca@studiosteelblue.com en ik help je verder. Een comment achterlaten mag uiteraard ook!

Groet, Bianca

Naast goede werkomstandigheden is ook goed onderhouden van jouw kleding belangrijk, hiermee houd je jouw kleding langer mooi en maak je dus duurzame keuzes. Wil je weten hoe je dat het beste doet? Lees dan dit BLOG over het wassen van je kleding.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment