Studio Steelblue bio cotton blog

Sustainable Fashion of ook wel duurzame mode genoemd. Wat is het nou eigenlijk? Dat is toch ontzettend geitenwollen-sokken? Nee!! Echt niet hoor. Het wordt tijd af te rekenen met dit imago. Wanneer je ons een beetje in de gaten houdt, zal je zien dat dit absoluut niet zo hoeft te zijn.

Wanneer is fashion sustainable? Er zijn vele manieren om naar de sustainability van een collectie te kijken en daardoor kan het lastig zijn door de bomen het bos nog te zien. Ik probeer je wat handvaten te geven. Haal eruit wat voor jou belangrijk is.

Waar kan je op letten? Denk aan het materiaal gebruik, de levensduur van een item, waar het gemaakt wordt en hoe het gemaakt wordt. Maar ook hoe er met de mensen in de keten omgegaan wordt, hoe de collectie getransporteerd wordt. Ook de transparantie van een merk is belangrijk in onze ogen. Kortom, respect voor mens en natuur is waar het in grote lijnen op neer komt. 

Studio Steelblue | t-shirt | zwartToen wij startten met Studio Steelblue stond 1 ding vast. Wij willen duurzame collecties maken. We hebben veel tijd gestoken in het onderzoeken hoe we dit het best voor elkaar konden krijgen. Al snel liepen we tegen diverse uitdagingen aan. Maar hé, wij zijn niet voor 1 gat te vangen. Het hield ons niet tegen verder op zoek te gaan naar de beste manier van werken en produceren. En volgens mij zijn we al een heel eind op weg in de goede richting…

Op het gebied van arbeid durven wij onze handen ervoor in het vuur te steken dat het in kannen en kruiken is. Ons knitwear wordt geproduceerd in Nederland en de garens komen uit Italië. Hoe weten wij dat dit dan goed zit vraag je je misschien af…? Nou, Joost heeft een dag van zijn vakantie ‘opgeofferd’ om op bezoek te gaan bij onze garen leverancier. Bij dit bezoek werd tijdens een rondleiding haarfijn uitgelegd hoe zij te werk gaan. Lees en zie hier alles over in het blog wat hij daarover schreef over het bezoek aan Pinori Filatie. Onze productiepartner van de truien en vesten is gevestigd in Nederland. Daar zijn wij uiteraard regelmatig langs geweest om de gang van zaken te bespreken en een kijkje te nemen in de fabriek. Wil je de ins en outs weten? Dat kan, check hier het blog een dag in de fabriek.

Studio Steel blue bio cotton blogDe kwaliteit is ook niet geheel onbelangrijk! Wanneer is een kwaliteit goed? Veel mensen vinden een kwaliteit goed wanneer het lang mee gaat, niet krimpt in de was en de kleur mooi blijft. Daar zijn wij het helemaal mee eens? Maarrr…. er is meer. Namelijk de samenstelling van de kwaliteit. Is het biologisch of recycled? Dit is de vraag die wij ons altijd stellen voordat we met een kwaliteit aan de slag gaan. Al onze stoffen zij van biologisch en / of recycled materiaal. Of een blend. Een blend betekent dat deze type kwaliteiten gemixt zijn. In de blends die wij gebruiken voor onze knitwear collectie (coming this winter) wordt gerecycled en biologisch materiaal gemixt met nieuwe vezels. Soms is dit nodig om een sterke kwaliteit te krijgen die lang meegaat. Nieuwe garens hebben namelijk langere vezels dan gerecyclede garens. Door deze samen in 1 garen te gebruiken wordt deze sterker en dus duurzamer, omdat het langer meegaat.

Transport en productie.

We zouden het liefst willen zeggen dat onze collectie volledige binnen Europa (het liefst zelfs in Nederland) geproduceerd wordt, maar voor de sweaters zijn wij afhankelijk van een producent buiten Europa. Nederland heeft nu eenmaal niet een gigantisch scala aan productiekanalen meer. De producent waar wij mee werken heeft echter wel een aantal hele mooie certificaten zoals o.a. die van de Fair Wear Foundation en GOTS certificering. Met die reden zijn wij vol vertrouwen deze samenwerking aangegaan. Wil je meer over certificaten weten? Lees dan het volgende blog. Er wordt hard gewerkt om de productie van de sweaters ook dichter bij huis voor elkaar te krijgen. Echter is dit niet altijd even snel te regelen met de eisen die wij stellen aan onze kwaliteit in combinatie met productie wensen. De prints van onze sweater daarentegen worden wel in Nederland gedrukt. En daar zijn wij trots op!

Nee, we zijn niet perfect, daar zijn we eerlijk over. Je moet toch nog iets te wensen over houden… En zeg nou zelf, perfect is toch best een beetje saai 😉

1 reactie

  1. Hi Bianca,
    Mooi om te lezen hoe jullie met sustainable omgaan. Maar het zal nog lang duren voordat we zover zullen zijn. Het hangt niet alleen van de producent af maar ook van de consument. Als mensen niet goed omgaan met wat ze kopen, bv wasvoorschriften niet of nauwlijks lezen, na een keer dragen in een hoek van de kast proppen. Dan heeft het nog geen zin. We moeten met zn Allen bewuster met ALLES omgaan. Dan pas heeft krijgen we het voor elkaar. Maar natuurlijk we moeten eerst bij het begin starten en dat blijft het product. Veel success ermee.
    Ik zit zelf in Turkije, als ik hier iets voor je betekenen kan maakt niet uit op wat voor een manier. Bv productie controle, bedrijfs audits, maar ook productie kan ik hier voor jullie laten produceren. Natuurlijk Sustainable. Take care and stay safe.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment