Studio Steelblue | blog

Hoe was ik een sweater of een t shirt?

In het kader van Studio Steelblue weet raad, geven we je de tips om jouw kleding zo goed mogelijk te houden zodat je er lang plezier van kan hebben. Dat noemen we dan weer duurzaam en dan is het cirkeltje weer rond!

Stap 1 Materiaal

Onze sweaters worden gemaakt van een mix van biologisch katoen en gerecycled polyester. De stof is zo geblend, dat is een vakterm voor mixen, dat het polyester zich midden tussen het katoen bevindt. Dit is heel lekker want dan voel je niks van het “harde” van de stof maar profiteer je wel van de goede eigenschappen zoals kleurechtheid, slijtvastheid en vormvastheid. En het katoen zorgt weer voor het ademen van je sweater en het lekkere gevoel wat je krijgt wanneer je hem draagt. Prima duo dachten wij zo!

De T-shirts zijn allemaal gemaakt van 100% biologisch katoen wat GOTS gecertificeerd is. Denk je nu, wat is dat nou? Lees dan dit blog even. Dit geeft je inzicht in veel gebruikte certificaten in de kleding industrie.

Omdat t-shirts dunner zijn en ook direct op de huid gedragen worden kiezen we er niet voor om deze ook met polyester te blenden (weet je nog?..) in dit geval. Een t-shirt moet vooral lekker zitten en vocht opnemen. Allemaal eigenschappen die katoen perfect op zich kan nemen.

Stap 2 Je hebt je kleding gedragen.. en nu?

Hup in de was ermee natuurlijk! Nee foutje, kleding hoeft zeker niet na iedere keer dat het gedragen is in de was. Er zijn genoeg alternatieven om je kleding fris te houden. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

 • Luchten; simpel en eenvoudig, hang je kleding op een goede hanger en laat het lekker in de buitenlucht opfrissen. Je zult merken dat de nare geurtjes vaak vanzelf verdwijnen. Is het buiten mistig of vriest het zelfs? Bonuspunten, dankzij het weer knapt je kleding op natuurlijke wijze op!
 • In de vriezer; nu hoor ik je denken.. wie doet zijn kleding nou in de vriezer! Wij raden je aan dit zeker eens te proberen. Doe je kleding in een plastic zak (bonuspunten voor hergebruik) en leg deze een nachtje in de vriezer. Dankzij de kou vriezen de bacteriën die onfrisse geuren veroorzaken dood en is je kleding weer helemaal opgeknapt. Deze methode is ook erg goed toe te passen op je favoriete jeans, waarvan het ook zonde is om hem teveel te wassen.
 • Stoom; Hou jij of je partner, mattie of huisgenoot van douchen met lekkere douchegels? (wel biologische he?) Top! Houd de deur en/of ramen van de douche lekker dicht zodat zo min mogelijk stoom uit de badkamer ontsnapt. Zorg ervoor dat je, voor er gedoucht gaat worden, de kleding alvast op een hanger hangt en mee neemt naar de badkamer. Hang de kleding “vrij” op, vaak helpt de douchedeur, een wasrek of de radiator je aan een mooi plekje. Et voila! Tijdens en na een douche sessie is jouw kleding tevens aan een opfrisbeurt bezig.

Stap 3 Mijn kleding moet echt gewassen worden, ik heb een vlek.

Natuurlijk moet je kleding soms gewassen worden! Wanneer je vlekken hebt gaan deze niet vanzelf weg, dus is het tijd om je wasmachine op te gaan starten. Wassen begint met goed sorteren van je kleding. E zijn grofweg 4 verschillende soorten:

 1. Witte was, dit zijn alle licht gekleurde, witte of bijna witte kledingstukken, handdoeken of beddengoed.
 2. Donkere of Zwarte was, al je donkere kleding wil je apart wassen om ze mooi donker te houden.
 3. Bonte of gekleurde was, hou je van kleurrijke kleding? Leuk, maar zorg er bij het wassen voor dat je deze nooit mixt met je witte was! We kennen allemaal het voorbeeld van dat ene rode shirtje tussen de witte was toch?
 4. Warme was, sommige dingen wil je vanwege hygiene soms op wat hogere temperaturen wassen zoals beddengoed, handdoeken en ondergoed. Let wel op, kijk van te voren naar de temperatuur op het wassymbool wat in de kleding zit.

Tijdens het sorteren is het sowieso goed om te kijken hoe je je kleding kunt reinigen. Snap je niks van die symbolen? No worries, we hebben je! Hieronder zie je de meest voorkomende wassymbolen met hun uitleg:

Studio Steelblue wassymbolen

Heb je tijdens het sorteren goed opgelet dat je de kleding even uit elkaar gehaald? Zo’n prop in de wasmachine word natuurlijk nooit goed schoon. Hadden we dit eerder moeten zeggen.. Ok sorry mijn fout! Toch maar wel even doen, en draai dan gelijk je kleding binnenste buiten. Zo bescherm je de kwetsbare onderdelen van je kleding zoals de print of borduursels en logo’s.

Super, nu zijn we er klaar voor! We gaan die machine volknallen en aan het werk zetten. Laten we beginnen met de eerste was uit ons rijtje, de witte. Heb je overhemden in de was zitten? Je kunt de boorden en manchetten eventueel voorbewerken met een middel of de ergste vlekken eruit te krijgen. Hiervoor zijn bekende middelen zoals Shout en Vanish beschikbaar. Maar gebruik niet teveel, dat is vanwege de sterke concentratie van de middelen echt niet nodig! Vul nu de machine, maar doe hem niet te vol. Volgende stap.. een wasmiddel, maar welke? Daar zijn heel veel keuzes in te maken, maar wij gebruiken voor de witte was wel een speciaal wit wasmiddel, alle bekende merken hebben er een aanbod in. Uiteraard hebben wij een voorkeur voor de duurzame varianten zoals Seepje of Neutral. Heb je kledingstukken die niet meer zo heel wit zijn? Doe dan een zakje baking soda bij de was, dit zorgt ervoor dat wit weer echt wit wordt. Chloor of andere bleekmiddelen raden wij absoluut af. On to the next one, we gaan de machine instellen en aanzetten. Per machine is dit enorm verschillend, maar laten we het bij de basics houden. Kijk goed naar de temperatuur in het waslabel en houd dit aan.. beter iets kouder dan warmer. Volgende is het toerental waarop gecentrifugeerd wordt, keep it simple, ook hier less is more! Dus vaak is een laag toerental voldoende.

Voor de donkere of zwarte was doorloop je dezelfde stappen als de witte, hier raden we je echter aan om een speciaal zwart wasmiddel te scoren. Van veel gangbare merken zijn speciale wasmiddelen verkrijgbaar die een beschermend laagje op je kleding aanbrengen en het dus beter zwart houden dan andere wasmiddelen. Let ook hier op hoeveel je gebruikt, echt een heel klein beetje is voldoende!

Bij het wassen van bonte/gekleurde en warme was kun je een algemeen color wasmiddel gebruiken. Probeer hier ook eens een duurzame variant, je zult merken dat je kleding net zo fris en schoon is, maar onze goede vriend het milieu gaat er ook wat beter op.

Stap 4. De wasmachine is klaar!

Lekker hoor je begint al een echte was pro te worden. Nu is het zaak om snel die machine leeg te halen en alles in de droger te gooien.. (ZOEMER!!)  fout!!  Het gebruik van de droogtrommel proberen we tot een minimum te beperken. Wist je dat de wasdroger de grootste energievreter is in je huis? Zelfs een zuinige droger kost je minimaal € 0,30 per droogbeurt.

Dit gaan we dus anders aanpakken. Haal je kleding uit de machine en hang deze op een droogrek. Een t-shirt hang je uit, een sweater adviseren wij vanwege het gewicht liggend te drogen. Heb je geen plek, hangen mag ook, maar gebruik dan een hangertje. Zorg dat je de kleding een keer uitklopt en netjes ophangt, dit zorgt ervoor dat je minder hoeft te strijken wanneer hij droog is. Ben je bang dat je sweater iets gekrompen is? Katoen is nog sterker als het nat is, dus trek je sweater weer een beetje in vorm als deze nog nat is.

Wanneer je was lekker gedroogd is zijn we bij de laatste stap aangekomen en dat is een favoriet van iedereen: strijken! Hier gaan we niet te diep op in bij dit artikel, maar we houden het bij de basis. Niet te warm, altijd binnenstebuiten strijken en niet over een print heen strijken. Gebruik eventueel een schone katoenen doek zoals een theedoek om op kwetsbare stoffen te leggen.

Stap 5. Diploma behaald!

Gefeliciteerd! Je bent officieel gediplomeerd was expert en bent vanaf nu in staat om helemaal zelfstandig de was te doen. Lekker bezig topper!

Om te zorgen dat je nooit meer de fout in gaat nog even de belangrijkste stappen op een rij:

 1. Nee je kleding hoeft niet gelijk in de was. Luchten, stomen en vriezen houden jouw pieces ook fris.
 2. Tijd om te wassen? Sorteer de was goed en doe alles binnenstebuiten.
 3. Zit er geen gekleurde was meer tussen de witte?
 4. Kijk goed naar de was etiketten in je kleding.
 5. Vul de machine, maar niet te vol.
 6. Kies de juiste temperatuur en je weet.. lager is beter.
 7. Kies het juiste programma en toerental, ook hier weer niet te hoog.
 8. Het juiste wasmiddel zorgt voor het beste resultaat, let op.. klein beetje is genoeg hè.
 9. Hang de was op het droogrek of leg hem te drogen.
 10. Even een beetje strijken en klaar is…

Ben jij meer van de video’s ?

Check dan hier onze video instructie 

Hebben we van jou een wasexpert gemaakt, laat dat dan weten in de comments of knal wat op onze social media. Vinden we leuk. Ga je echt voor de bonuspunten.. een review is helemaal goud!

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment