Studio Steelblue Bernard

Biologische wijnen en wijnbouw

Van onze klanten in de betere horeca maar ook van consumenten in onze winkels krijgen wij steeds meer vraag naar biologische wijn.

De consument wil bewuster, gezonder en duurzamer eten en drinken en heeft bij een BIO logo meteen de indruk een beter product te kopen, Maar is dat ook zo?

Er wordt veel reclame gemaakt en men schept het idee dat producten met een BIO logo van een betere kwaliteit zijn.

Verschillende artikelen en tests van tijdschriften en TV programma’s hebben mij inmiddels overtuigd dat dit niet altijd het geval is. De gestelde eisen aan het gebruik van het logo verschillen nogal per productgroep en daarbij is het product zeker niet altijd beter dan niet gecertificeerde producten.

 

Het Bio certificaat voor wijnen

Sinds 2012 bestaat het keurmerk BIO ook voor wijnen. Net als bij andere landbouwproducten gaat het in eerste instantie om de controle op het gebruik van bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Daarnaast gelden er voorschriften die strenger zijn dan die voor de conventionele wijnbouw en is het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen verboden.

Ook gelden er strenge regels voor het gebruik van conserveringsmiddelen (zoals sulfiet) en technische hulpmiddelen om de most te corrigeren om de uiteindelijke wijn te ‘verbeteren’.

Het belangrijkste uitgangspunt van biologische wijnbouw is het in stand houden en bevorderen van een gezond ecologisch systeem waarin biodiversiteit en een gezonde biologisch actieve bodem een belangrijke rol spelen. Denk hierbij aan de aanplant van gewassen die bepaalde schadelijke insecten op afstand houden, het houden van eenden of ganzen in de wijngaard die de slakken eten en vele andere natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Biologische wijnen zijn te herkennen aan het groene EU bio-keurmerk (een groen vlaggetje met sterren). Staat dat logo op het etiket, dan is de wijnbouw biologisch gecertificeerd en dan wordt hij periodiek gecontroleerd door de lokale controle-instantie om er zeker van te zijn dat bio ook echt bio is.

Studio Steelblue wijn sfeer

 

Bio in warme, droge gebieden gemakkelijker

Het produceren van biologisch gecertificeerde wijnen is in het ene gebied eenvoudiger dan in het andere.

In droge, zonnige streken is er veel minder kans op schimmels en bacteriën dan in wat vochtigere noordelijke wijngebieden

Veel van ‘onze’ producenten zijn gecertificeerd Bio.. een aantal anderen (nog) niet. Om het Bio logo te verkrijgen moet een wijngaard overigens eerst 4 jaar biologisch werken.

 

Beredeneerde wijnbouw

Sommige wijnboeren durven het ook gewoonweg niet aan het wijngoed als Biologisch te laten certificeren. Voor veel kleine producenten zijn de risico’s te groot.

In feite werkt deze wijnboer biologisch maar zij houden graag de vrijheid in te kunnen grijpen om de oogst te redden mocht dat nodig zijn. Als ze bij een natte jaargang niet in zouden grijpen bestaat de kans dan zij de hele oogst verliezen met alle financiële gevolgen van dien..

Andere wijnboeren hebben bijvoorbeeld buren die conventioneel werken waardoor ze aan alle kanten van de wijngaard de eerste vijf rijen niet zouden mogen gebruiken om Bio gecertificeerd te worden.

Het is overigens wel zo dat elke zichzelf en zijn omgeving respecterende producent sowieso op een juiste manier omgaat met zijn land en zijn gewassen.

Kortom er is veel meer Bio wijn dan de etiketten doen vermoeden.

 

Wat is Biodynamische wijnbouw?

Biodynamische wijnbouw is een vorm van biologische wijnbouw echter deze producenten gaan een stapje verder dan de ‘gewone’ biologische collega’s.

Biodynamische wijnboeren moeten allereerst biologisch gecertificeerd zijn, maar ze kunnen ook een licentie aanvragen van Demeter, de instantie die biodynamische landbouwers controleert. En biodynamische wijnboeren zijn dus vaak bio én biologisch-dynamisch gecertificeerd. 

Het verschil tussen biodynamisch en “gewoon” biologisch is dat biologisch-dynamische wijnboeren en landbouwers een hele andere kijk op hun bedrijf hebben. Ze volgen de filosofie van Rudolf Steiner, de grondlegger van de biologisch-dynamische landbouw. Biodynamische wijnboeren zien hun wijngaard als onderdeel van de kosmos en de hemellichamen zijn belangrijk voor hen. Er wordt bij elke handeling in de wijngaard en in de kelder gekeken naar de natuurlijke ritmes van het licht van de zon, maan, planeten en sterren.

Het is een stroming binnen de landbouw die extreem veel aandacht heeft voor een vruchtbare bodem, nog meer dan hun bio-collega’s. 

In beide gevallen is het zo dat de producent meer risico neemt om hogere kwaliteit druiven te kunnen oogsten. Veelal zijn de opbrengsten per hectare dan ook beduidend lager dan bij intensieve landbouw.

Studio Steelblue wijn sfeer

 

Wat vindt en denkt de consument van biologische wijnen?

De gemiddelde consument denkt bij het kopen van een Bio product allereerst aan gezond en authentiek. Ook gaat men ervan uit dat een Bioproduct beter smaakt.

Een product wat eerlijk en zonder chemische middelen gemaakt wordt moet toch ook beter smaken?

Dit was In de beginjaren bij wijn juist niet het geval. Veel wijnen werden reductief gebotteld (zonder zuurstof) waardoor zich een vervelend stinkertje ontwikkelde. Dit verdween vaak na korte tijd maar de eerste slok was vaak niet prettig.

Inmiddels is het verschil tussen biologisch en conventioneel gemaakte wijn nauwelijks meer te proeven.

In het voorjaar bezochten wij  de ‘Millésime Bio’ in Montpellier, een wijnbeurs met uitsluitend biologische wijnen. Na afloop kwamen we tot de conclusie dat we al die dagen geen ‘vervelende ‘bio-neusjes’ waar hebben genomen.

Maar smaken biologische wijnen nu echt beter? Ik moet eerlijk bekennen dat dit bij mij niet altijd het geval is. Toch geeft het drinken van een wijn die verantwoord en zonder ‘foute’ bestrijdingsmiddelen geproduceerd is me een veel beter gevoel.

 

Sulfiet

Ik krijg met enige regelmaat vragen en/of opmerkingen over sulfiet. Dit zou hoofpijn en andere klachten veroorzaken. In wijn zit echter van nature altijd een laag percentage sulfiet. Dit stofje komt namelijk vrij bij de vergisting van de druiven. Sulfietvrije wijn bestaat dus niet!

Wel wordt er in de wijnbouw regelmatig extra sulfiet toegevoegd. Sulfiet beschermt namelijk tegen oxidatie waardoor de wijn fris blijft en het voorkomt het de groei van schimmels en bacteriën.

Er is bij de consument, tot op zekere hoogte, acceptatie van hulpstoffen zoals sulfiet bij wijn omdat deze noodzakelijk zijn voor het behoud van kwaliteit.

Het toepassen van sulfiet is overigens wel aan strenge regels gebonden. Voor rode wijnen mag maximaal 150 mg. en voor witte en rosé wijnen maximaal 300 mg. per liter worden gebruikt.

De meeste wijnen bevatten veel minder dan deze maxima.

Sulfiet is overigens geen schadelijke stof maar wel een allergeen. Vandaar de vermelding op het etiket.

 

Er moet mij nog wel iets van het hart over de prijzen van wijnen

In de reclamefolders van supermarkten zie ik regelmatig dat er wijnen van €3,00 aangeboden worden. Als ik dit terugreken (Btw €0,52 – accijns € 0,66 – transport – fles – etiket – kurk/dop – marge handel) vraag ik me oprecht af wat er in die flessen zit.

Een goede wijn koop je niet voor €3,00. Goede en zelfs biologisch gecertificeerde wijnen zijn al verkrijgbaar vanaf ca. €7,00. Mijn advies is dan ook: Geef iets meer uit en drink iets goeds!

 

Dit is een gastblog, geschreven door Bernard Tesink. Eigenaar van Grandi Vini.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment