Nu op Cinetree – Kwaliteit films en documentaires – Juli update

Op Cinetree staan net even andere films en documentaires dan op de grote streaming diensten. Natuurlijk genieten we allemaal van het nieuwe seizoen La casa de papel op Netflix of klappen we in een paar dagen een seizoen Mocro Maffia erdoor op Videoland. Maar bij Studio Steelblue hebben we een sterke drang naar originele kwaliteit films die je raken en tot nadenken zetten. En die vinden we bij Cinetree. 

Bij Cinetree vind je een aanbod geselecteerd door curators uit de filmwereld en creatieve industrie zoals founder Hanna Verboom, presentator Humberto Tan of regisseur Eddy Terstall. Zij doen aanbevelingen over bijzondere verhalen en films die je raken. Ook heeft het platform een aanbod in documentaires die diep ingaan op de onderwerpen en ervoor zorgen dat ze nog dagen in je gedachten blijven. 

Daarom vanaf nu op Studio Steelblue onregelmatige updates van het aanbod kwaliteit films en documentaires op Cinetree, omdat wij je willen inspireren, prikkelen en na laten denken.

Think about it, zoals wij dat noemen! 

 


 

– Life Itself –   

Cast: Olivia Wilde, Oscar Isaac, Anette Benning.                                        

Regisseur: Dan Fogelman

Duur: 117 min.

Genre: Romantisch drama

Jaar: 2018

Verhaal:

In Life Itself maken we kennis met, wat lijkt, het perfecte koppel met het perfecte liefdesverhaal. Abby en Will wonen allebei in New York, worden verliefd, trouwen en zijn al snel in verwachting van hun eerste kind. Voorspoediger kan het niet gaan. Maar dan zet een allesbeslissend en tragisch ongeval hun leven én dat van een familie aan de andere kant van de wereld compleet op z’n kop. Die connectie tussen twee vreemden, tussen families, geliefden, het heden en het verleden – dat is waar Life Itself om draait. Een hartverwarmend, verrassend drama met een cast waar je u tegen zegt.

Trailer:

 

Waarom zou je deze film kijken?

  1. Life Itself zich afspeelt op twee totaal verschillende plekken, namelijk in de Verenigde Staten en in Spanje – en dat levert bijzonder mooie beelden op!
  2. De film barst van de grote namen – denk aan Olivia Wilde, Antonio Banderas, Mandy Patinkin en Annette Bening.
  3. Het leven onvoorspelbaar is en een ongeluk in een klein hoekje zit. Life Itself zet je weer even met beide benen op de grond.

Oh deze ziet er goed uit, waar kan ik hem kijken?

https://cinetree.nl/films/life-itself

 


 

– I Am Not Your Negro –  

Cast: Martin Luther King, Samuel L. Jackson, James Baldwin.

Regisseur: Raoul Peck

Duur: 93 min.

Genre: Documentaire 

Jaar: 2016

Verhaal:

Soms is een film meer dan een film alleen. Het verhaal is heel uitzonderlijk, de personages zijn herkenbaar of de film is gewoon ‘een kunstwerk an sich’. En soms is een film meer dan een film alleen omdat de boodschap zo ontzettend belangrijk is. Dat is het geval bij de (voor een Oscar-genomineerde) documentaire I Am Not Your Negro: een film over de pijnlijke, racistische geschiedenis van Amerika. Op meeslepende en confronterende wijze weet regisseur Raoul Peck de witte bevolking een spiegel voor te houden. Daarmee is I Am Not Your Negro niet alleen heel leerzaam, maar ook een enorme eye-opener. En die hebben we soms hard nodig.

“The story of the negro of America, is the story of America”. Het is één van de meest rake en essentiële zinnen in het script van I Am Not Your Negro. Amerika kent een duister verleden wanneer het gaat om discriminatie, emancipatie en ongelijkheid. Tot vlak voor zijn overlijden (in 1987) werkte auteur en activist James Baldwin aan een maatschappijkritisch manuscript over de rol van de zwarte en witte bevolking in Amerika. Het was een ambitieus project: Baldwin wilde Amerika duiden aan de hand van de levens van drie vermoorde vrienden: Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King Jr. Het boek over deze zwarte leiders (getiteld Remember This House) bleef beperkt tot slechts 30 pagina’s; toen stierf Baldwin. Gelukkig bleven zijn werk en rake stellingen niet onopgemerkt. In 2014 besloot de Haïtiaanse regisseur Raoul Peck om het werk van Baldwin op een andere manier de wereld in te brengen: door een confronterende documentaire te maken.

I Am Not Your Negro is meer dan het verhaal van Baldwin alleen. Het is het verhaal van Amerika, van de Civil Rights Movement, van Malcolm X, Maya Angelou, Martin Luther King Jr en ook het verhaal van George Floyd.

 

 

Door gebruik te maken van oude archiefbeelden, hedendaagse nieuwsfragmenten en de hartstochtelijke (vertellers)stem van acteur Samuel L. Jackson, weet Peck een film te maken die zowel meeslepend als (pijnlijk) confronterend is. Peck’s belangrijkste doel was dat Baldwin niet vergeten zou worden en dat mensen naar diens woorden zouden luisteren. Dat is gelukt. Er zijn weinig documentaires die zoveel indruk maakten als deze.

 

I Am Not Your Negro is een uitzonderlijk indringende en rake documentaire over één van de zwartste bladzijden van de Amerikaanse geschiedenis. Zelden wordt ons op zo’n confronterende manier een spiegel voorgehouden. “Je kunt deze film niet zien en zeggen dat je van niets wist”, zegt Peck in een interview met de VPRO. En daar heeft hij helemaal gelijk in. Het is tijd dat we de waarheid onder ogen komen en voor eens en altijd iets veranderen.

 

Trailer:

 

Waarom zou je documentaire moeten kijken?

  1. Deze film zowel de BAFTA-awards, César en Empire Award won in de categorie Beste Documentaire. I Am Not Your Negro werd ook genomineerd voor een Oscar, maar wist deze helaas nét niet in de wacht te slepen.
  2. Er maar weinig documentaires zijn die ons op zo’n mooie, rake manier een spiegel voorhouden. Deze documentaire is meer dan een film alleen: het is een belangrijke geschiedenis- én levensles.
  3. Een groot deel van de mensen denkt dat ongelijkheid, discriminatie en racisme tot het verleden behoren, maar niets is minder waar: volgens regisseur Raoul Peck zijn veel problemen alleen maar erger geworden.

 

Ja deze moet ik gezien hebben, waar kan dat?

https://cinetree.nl/films/i-am-not-your-negro

 


Cinetree gratis proberen uitproberen?

Heb je na het lezen van deze update behoefte aan een shot kwaliteit? 

Via deze link probeer je Cinetree een maand gratis uit!

https://cinetree.nl/vrienden/7ee8pa

 

 

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief om up to date te blijven van alles!

(En pak gelijk jouw 10% korting op je eerste aankoop)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment